top of page
  • Szerző képeDr. Stephens-Sarlós Erzsébet

Tanulási nehézség, magatartászavar, ügyetlenség – Mit tegyen a szülő?


kisfiú egy kézállásban

A tanulási nehézségnek, viselkedészavarnak sokféle oka lehet. Az okok közül a leggyakoribb a gyermek idegrendszerének éretlensége.


Az első osztályosok 6-7 éves gyermekek. Felmérések szerint az egy osztályba járó gyerekek tényleges életkora és az idegrendszeri érettség szerinti kor között plusz - mínusz két év eltérés az általános. Tehát a legérettebb és a legéretlenebb gyermek idegrendszerének érettsége közötti különbség 4 év is lehet, ami ebben az életkorban óriási.

Sajnos több okból kifolyólag egyre több gyermek kezdi éretlenül az iskolát.


Számos tünete van az idegrendszer éretlenségének. Nézzük meg, hogy melyik a 12 leggyakoribb tünet!

  1. 4-5 percnél tovább képtelen figyelni, gyakran visszakérdez,

  2. Folyamatosan mocorog, matat, forgolódik, nem tud várni, beleszól az órába vagy mások beszélgetésébe,

  3. Nem tartja be a szabályokat, képtelen alkalmazkodni,

  4. Rajzolás közben vagy amikor a ceruzával dolgozik, jár a nyelve, illetve rosszul fogja a ceruzát,

  5. Időnként bepisil (legtöbbször éjszaka) vagy több napig visszatartja a székletét,

  6. Mozgáskoordinációs problémái vannak (pl. nem tud eldobni, elkapni vagy pattogtatni labdát, gyenge a statikus vagy dinamikus egyensúlya),

  7. Tónustalan, gyenge az izomzata (pl. gyakran tátva marad a szája, keresztbe állnak a szemei amikor fáradt, elfárad játék vagy testnevelés óra során „túlhallása” van, szinte minden délután szeretne aludni, nyelvlökéses nyelése van),

  8. Ismétlődő mozgásai vannak, tickkel, dobol a lábával vagy az ujjaival, tekergeti a haját, ”repked”,

  9. Agresszív, nem érzi a fizikai határait,

  10. Túlérzékeny zajokra, fényre, szagokra, taktilis ingerekre,

  11. Keveri az irányokat, gyenge azokban a feladatokban, ahol a sorrendiség fontos lenne,

  12. Kiválthatók nála bizonyos csecsemőkori vagy másnéven primitív reflexek.


kislány fejfájása, miközben a házi feladatát

A lista sajnos nem teljes, mert a fentieken kívül számos egyéb tünete is van az éretlenségnek. Ideális esetben minden gyermeknek úgy kellene elkezdeni az iskolát, hogy a fenti tünetek egyike se nehezítse az életét. A gond az, hogyha a fenti tünetek nem kerülnek orvoslásra, tehát az idegrendszer éretlen marad, akkor a problémák hatványozódni fognak.


A gyermek lemarad a tanulásban. Ráadásul az iskolás évek kezdetén. Akkor, amikor az olyan alapképességeket, mint az olvasás, írás, matematikai alapműveletek kellene készség szinten elsajátítani.


A viselkedése, magatartása egyre inkább szélsőségessé válik. Aki visszahúzódó, félénk, szorongó volt, az még inkább az lesz. Aki agresszív, verekedős, kötekedős, annál ezek a jegyek fognak felerősödni.

Hogyan lehet a nagyobb bajnak elejét venni? A válasz a legtöbb esetben 12. helyen felsorolt tünet táján keresendő. Ugyanis a megmardt primitív vagy csecsemőkori reflexek NAGYON ERŐS TÜNETEK, melyek jelzik az idegrendszer éretlenségét. Azért maradnak fent, mert az agykéreg nem kapott megfelelő mennyiségű és minőségű motoros és szenzoros ingert a megfelelő időszakban. Az agykéreg sejtjei az inger hiányában nem termelik azokat az ingerületátvivő anyagokat, melyek a csecsemőkori reflexeket gátolják.


Így fordulhat az elő, hogy egy iskolás gyermekben gyakorlatilag egy „kisbaba lakik”.


Megfelelő gyakorlatokkal az idegrendszer ingerelhető, érlelhető. Ehhez segítségképpen ajánlom a könyvemben összegyűjtött gyakorlatokat, a weboldalamon ingyenesen elérhető tesztet a csecsemőkori reflexek teszteléséhez, illetve a problémák szerinti vagy a fennmaradt primitív reflexek szerinti videócsomagokat.


Minél előbb elkezdi valaki a gyermekével csináltatni a gyakorlatokat, annál nagyobb esély van arra, hogy a csemete ki tudja hozni magából a benne rejlő értékes képességeket. Ezáltal jelentősen nő az esélye arra, hogy kiegyensúlyozott és boldog ember legyen.


Természetesen sohasem késő, csak egy idősebb gyermeknél egy picit több időt vesz igénybe az „érési” folyamat, a gyakorlás. Sajnos egy hatodikos, hetedikes vagy idősebb gyermek már sok-sok kudarcon van túl. De náluk is megtérül a befektetett munka. Mindössze neki kell látni, és kitartóan végezni a gyakorlatokat.


Sok sikert! 😊


fiú és lány edzőszőnyegen ül



Comentarios


bottom of page